El dijous a la Biblioteca de Balsareny (III)

maxresdefault

Ara et toca a tu buscar en el llibre el personatge que t’ha tocat. En Charlot, molt bé, doncs segueix-lo plana a plana i veurem que li passa.
Molt bé! Que un nen li pren el barret. I fixat que aquest mateix nen pren el barret de tothom, fins i tot a….A qui?
CHARLES CHAPLIN
Crec que és el còmic més popular del cine, i un dels artistes més genials de tota la història del Setè Art. Va ser al creador del mític “Charlot” en el que hi conflueixen tots els sentiments derivats d’una mirada social, crítica i poètica. Va néixer a Londres (Anglaterra) el 16 d’abril de 1889.
El seu pare Charles va morir a causa del consum de begudes alcohòliques, i la seva mare va estar internada en un sanatori psiquiàtric.
Després de perdre als seus pares, ell i el seu germà no van deixar d’anar d’un orfenat a un altre, coneixen la solitud i la misèria a fons. Crec que aquest va ser el motiu de reflectir tot això en les seves pel·lícules. La gran majoria eren obres magistrals.
Charles Chaplin va ser anomenat Sir el 1975, va viure a Suïssa, i va morir a la ciutat de Ginebra el 25 de desembre de 1977. Tenia 88 anys.
Doncs com aquests ho farem amb tots els personatges que puguem, Què us sembla?
descarga (7)
ROBIN HOOD
En Robin Hood lluita contra el príncep Joan, un tirà que vol prendre el tron al rei d’Anglaterra, anomenat Ricard Cor de Lleó. En Robin Hood, amb una bona colla de companys que viuen amagats al bosc, s’enfronten amb els soldats del tirà i ajuden el poble oprimit. Així comença la llegenda d’un home vestit de verd. Diuen que va viure al voltant del segle XIII. Hi ha un poema de William Langland’s escrit en 1377 que ho esmenta, així com ressenyes històriques que el situarien entre 1190 i 1307. La primera narració completa basada en les seves llegendes data de 1400. Però un altre misteri és on va viure , hi ha dos comtats que es disputen aquest privilegi: Notthingham (bosc de Sherwood) o Yorkshire (bosc de Barnsdale). En aquella època el bosc era vist com un lloc perillós i no s’endinsaven en ell si no era en grups nombrosos. El lloc perfecte per a un malfactor.
Pot ser que tot això sigui una llegenda, però el rei Eduard II realment va estar a Nottingham al novembre de 1323 i el relat de la seva trobada amb Robin és coherent amb el que se sap de la seva personalitat.
Robin Hood sembla que va morir traït pel prior de Kirklees a mans de Sir Roger de Doncaster, allà està la seva possible tomba i una làpida medieval en la qual es pot llegir: “Aquí descansa Robin Hood” . En 1225 existeixen les primeres ressenyes escrites que es refereixen a “Robert Hod” com un bandit fugitiu, arrendatari de l’arquebisbat de York, en 1227 se li cita com “Hobbehod”. Una altra ressenya interessant data de 1850 en un document es descriu a un guardabosc Robert Hood, fill d’Adam Hood, nascut a 1280 que va viure i es va casar amb Matilda a Wakefield de Yorkshire.

   William Shakespeare
“Donde mueren las palabras nace la música.
“El tiempo es muy lento para los que esperan, muy rápido para los que temen, muy largo para los que sufren, muy corto para los que gozan; pero para quienes aman, el tiempo es eternidad.”
L’home que va escriure aquestes lletres era William Shakespeare, fou un dramaturg, poeta i actor anglès, considerat un dels més grans de la literatura universal. Aquí el podeu trobar molt fàcilment entre totes les persones, animals i coses. És qui més llibres porta, el que més llibres  li cauen, però sempre té una nena o un nen que està al seu costat i li dóna el llibre, o se’l mira, o l’escolta…
La “New Encyclopaedia Britannica” assenyala que “molts el consideren el dramaturg més gran de tots els temps. Les seves obres es representen més vegades i en major nombre de nacions que les de qualsevol altre escriptor”. Aquest any és commemore el IV Centanari. De Shakespeare podríem estar hores parlant d’ell. Pregunteu si voleu…

descarga (8)
SHERLOCK HOLMES
“Elemental querido Watson”
A qui no li agraden les aventures del cèlebre llogater de 221B de Baker Street. G
Hi ha alguns personatges de la literatura que la fama és més gran que la del seu autor. Aquest és el cas de Peter Pan o de Sherlock Holmes. Tot el món coneix al famós detectiu creat a principis del segle XX per Sir Arthur Conan Doyle. El que és més curiós de la creació d’aquest personatge és la relació que tenen entre ell i el seu creador.
Hi ha personatges reals que salten al món de la llegenda i de la ficció, però Holmes i Doyle són la representació del cas contrari. És la ficció la que es presenta com a real i Sherlock torna a la vida malgrat els desitjos del seu creador.
Tot el meu agraïment a Ramon Carreté que ha corregit el text, i també a la Biblioteca de Balsareny i AMPANS, per la seva col·laboració. Aquesta és una divulgació amb finalitats únicament educatives. Sempre procuro donar la referència editorial, i espero que s’entendrà que ho faig des de l’admiració i amb l’ànim de recomanar-vos -no amb cap ànim de lucre, òbviament, ni amb intenció de perjudicar els drets de ningú, tot el contrari-.
Si en algun cas es detecta en aquest post conflicte de copyright o de qualsevol altre tipus, agrairé que m’ho facin saber i el suprimiria immediatament.
Fotos d’Internet i Viquipèdia.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Haikús. Poemes i Cançons.

1a Trobada de Clubs de Lectura Fàcil del Bages

EL Vampir