Oliver Twist. Presentació

dickens_reve

51BRazTbhpL._SX351_BO1,204,203,200_

 Landsport, Hampshire, 7 de febrer de 1812 — Gadshill, Kent, 9 de juny de 1870
Fill d’un funcionari, la seva infantesa fou trista a causa dels problemes econòmics i afectius, que van ser la font de la seva futura obra narrativa.
La narrativa de Dickens manifesta un cert afany per complaure el gran públic —servitud lògica en la novel·la vuitcentista— i té abundància d’elements biogràfics d’ell mateix. David Copperfield (1848) també és una altra novel·la important d’aquest autor.
La seva obra s’emmarca dins el realisme, ja que intentava plasmar els diferents tipus de la seva societat en la ficció mitjançant l’observació. Com altres escriptors realistes, presenta personatges de classe baixa i marginal, amb una funció de denúncia social. Destaquen també les seves descripcions d’ambients, especialment els diferents interiors i carrers de Londres. Busca sempre la senzillesa i la facilitat de lectura.

Penso que els finals feliços es deuen a la casualitat i la providència, en sintonia amb el cristianisme que professava l’escriptor, que creia en la justícia divina per compensar els nascuts en circumstàncies desfavorables si es mantenien fidels a la moral.
La història, que ha esdevingut universal, ens és familiar a  tots i a totes: Oliver és un nen orfe que és expulsat de manera injusta de la institució on viu. A partir d’aquest moment haurà de sobreviure sol. En aquesta nova etapa, no exempta de dificultats, coneixerà diversos personatges que l’ajudaran, o bé li complicaran l’existència. Tots ells formaran part de la seva història; d’ells aprendrà i així creixerà com a persona. La seva bondat i il·lusió per tirar endavant faran que sempre acabi trobant el camí adequat.
Sobre la novel·la penso que el valor de la denúncia de Charles Dickens i la seva capacitat d’emocionar és molt gran. Crec que ens ofereix una bona oportunitat per fer moltes preguntes i molts comentaris.
Com ho fem sempre, ja anirem xerrant del que en traiem, de la novel·la.
Penso que es pot veure des de molts punts de vista i tots seran benvinguts. Jo la contemplo sobretot per apropar nenes, nens i joves al coneixement i reflexió sobre els drets dels infants.
Moltes gràcies a tots.
Aquesta és una divulgació amb finalitats únicament educatives. Sempre procuro donar la referència editorial,  i espero que s’entendrà que ho faig des de l’admiració i amb l’ànim de recomanar-vos -no amb cap ànim de lucre, òbviament, ni amb intenció de perjudicar els drets de ningú, tot el contrari-.
Si en algun cas es detecta en aquest post conflicte de copyright o de qualsevol altre tipus, agrairé que m’ho facin saber i el suprimiria immediatament.
Fotos  d’Internet i Viquipèdia.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Haikús. Poemes i Cançons.

1a Trobada de Clubs de Lectura Fàcil del Bages

EL Vampir