El Comte de Montecristo




Aquesta obra està considerada una de les deu millors novel·les d’aventures de tots els temps.

Benvinguts a la Biblioteca!
Vau triar aquest títol entre diverses novel·les de tota classe. Llavors serà aquesta la primera que llegirem. És El comte de Montecristo (en francès: Le Comte de Monte-Cristo).
Alexandre Dumas (1802-1870), novel•lista i dramaturg francès, és autor de moltes novel·les, entre les quals cal esmentar, per la seva popularitat, Els Tres Mosqueters (1844), El Comte de Montecristo (1845) i La Tulipa Negra (1850).
Concebuda amb les tècniques del fulletó per Alexandre Dumas (pare) l’any 1844, la novel·la va ser tot un èxit. L’obra es centra en la peripècia vital d’Edmond Dantès, que, havent estat empresonat injustament a conseqüència d’una conxorxa nascuda de la gelosia, en sortir-ne, mou tots els fils per venjar-se i emprèn un llarg viatge a la recerca dels culpables.
Alexandre Dumas (24 de juliol de 1802 – 5 de desembre de 1870) fou un novel·lista i dramaturg francès autor de més de 200 obres, nascut a Villers-Cotterêts, departament d’Aisne, i mort a Puys. El seu fill, Alexandre Dumas, fou també un escriptor conegut. wikiwand.com










Inspirada en el cas real d’un sabater francés,  acusat injustament d’espionatge.  Aquesta relata la vida de Pierre Picaud, un sabater de Nimes compromès amb una dona rica, qui, en la França de 1807, havia estat acusat de ser espia anglès per quatre amics gelosos i, com a conseqüència, condemnat a set anys de presó. Durant la captivitat, el seu company de cel·la li revela, abans de morir, la ubicació d’un tresor amagat a Milà. Un cop en llibertat en 1814, Picaud torna a París sota un altre nom i dedica deu anys de la seva vida a venjar-se d’aquells que, per enveja, l’havien traït. Encara que, finalment, és segrestat i assassinat.

Aquesta novel·la la llegirem com sempre entre tots, i ho farem si us sembla bé pel mateix ordre en què esteu asseguts avui.: La vostra monitora, Miriam. Mercè, Marc, Julie (avui no ha vingut)  Pauli, Tomàs (benvingut al grup), Rosa,   Ivan i en Jordi. Moltes gràcies a tots.
També, El Comte de Montecristo és, en principi, la història d’una venjança. El mariner Edmundo Dantés és ascendit a capità d’un vaixell mercant, el Faraó, i està a punt de casar-se amb Mercedes. No obstant això, l’ingenu Dantés no és conscient de com la seva bona fortuna repercuteix en les vides del seu cercle d’afins. La seva venjança, per tant, no serà ja només la
Venjança d’un home ofès, ni la venjança d’un intel·lectual agreujat, sinó la de l’amo d’un capital, d’una força de producció que haurà d’invertir o dilapidar d’una manera o l’altra
En un altre capítol molt curiós, Montecristo descobreix que l’èxit de Danglars en l’especulació borsària es deu a l’ús d’informació privilegiada, obtinguda mitjançant el telègraf òptic. Heus aquí un element d’alta tecnologia que erròniament considerem privatiu dels nostres temps, perquè, ja al segle XIX, existia una tecnologia considerablement avançada en matèria de comunicacions.
És a dir, també en aquella època, la tecnologia i els mitjans de comunicació (ara seria Internet i el correu electrònic) jugaven un paper important en la vida de la gent.
Fins a nosaltres ha arribat més viu que mai el personatge d’Edmundo Dantés, una figura contradictòria. Perquè si inicialment resulta una figura tràgica després del seu empresonament, posteriorment se’ns mostrarà inflexiblement cruel, per, finalment, mostrar la seva cara més patètica. Patètic, ja que en la seva lluita contra el destí que creu que li ha imposat Déu, acaba creient-se per sobre d’Ell i, per tant, capaç de desafiar les seves regles morals.
GAUDIU DEL PLAER DE LA LECTURA!

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Haikús. Poemes i Cançons.

1a Trobada de Clubs de Lectura Fàcil del Bages

EL Vampir