El colibrí dels Maies

 

 

 Els maies eren un poble que va viure principalment al sud del que avui és Mèxic i a l'Amèrica Central, establint una de les cultures mesoamericanes més importants abans de l'arribada dels espanyols. Contrari a la creença popular, els maies no han desaparegut, sinó que milers de descendents viuen encara a aquestes àrees i parlen diferents dialectes de la llengua maia. La civilització maia es va desenvolupar en els territoris actuals de Guatemala, Belize, Hondures, El Salvador i en cinc estats del sud-est de Mèxic: Campeche, Chiapas, Quintana Rosego, Tabasco i Yucatán, amb una història d'aproximadament tres mil anys. Durant aquest llarg temps, en aquest territori es van parlar centenars de dialectes que generen avui prop de 44 llengües maies diferents. Parlar dels "antics maies" és referir-se a la història d'una de les cultures mesoamericanes precolombines més rellevants, ja que el seu llegat científic i astronòmic és mundial. La literatura maia il·lustra la vida d'aquesta cultura.

 

La llegenda que explicaven a l'antiga civilització dels maies, diu que quan els déus varen crear totes les coses de la terra, a cada animal, a cada arbre i a cada pedra li varen encarregar una feina, però quan van acabar varen adonar-se que no havien encarregat a ningú la tasca de portar els seus desitjos i pensaments d'un lloc a un altre.

Com que ja no tenien fang ni blat de moro per fer un altre animal, varen agafar una pedra petita de jade i la van tallar amb forma de fletxa, després varen bufar sobre la petita fletxa i, va sortir volant. Els déus havien creat al 'xts'unu'um, el colibrí.

El colibrí era tan fràgil i lleuger que podia acostar-se les flors més delicades sense moure un sol dels seus pètals, i a més a més, les seves plomes brillaven sota el sol com gotes de pluja i reflectien tots els colors.

Els homes varen provar d'agafar-lo, per adornar-se amb les seves boniques plomes, però els déus es varen enfadar i varen advertir als homes dient: «si alguna persona  gosa agafar un colibrí, serà  castigada»    És per aquest motiu que mai ningú ha vist un colibrí en una gàbia o sobre la mà d'un home.

Així, el misteriós i delicat ocellet ha pogut realitzar tranquil la seva missió i portar d'aquí cap allà els pensaments dels homes. La llegenda diu que si et trobes amb aquesta au, és perquè hi ha una persona que t'envia bons desitjos i amor.  Tot i que el colibrí també pot advertir d'un desig de venjança o de fer mal.

Si un colibrí vola  al voltant del teu cap, no el toquis. Ell prendrà el teu desig i el portarà als altres; pensa bé  i desitja coses positives per tots. Per algun motiu un colibrí ha passat pel teu camí i alguna cosa realment extraordinària pot succeir. 

Llegenda

 d'Amèrica Central 

Cultura Maia

Font: HTTPS: /geneasud.blogspot.com

https://faulesicontesdesempre.blogspot.com/ 



 


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Haikús. Poemes i Cançons.

1a Trobada de Clubs de Lectura Fàcil del Bages

EL Vampir