L’illa del tresor

 



Benvolgudes amigues i amics.

Penso que la trobada que vam fer l’altre dia va ser molt important per poder veure’ns i saludar-nos després de molt temps de no fer-ho.

Saludar-vos, saber coses del que feu, preguntar per tots els bons amics que avui no heu pogut vindre i donar-vos les gràcies per tot, sempre és un plaer.

En el meu cas ja coneixia l’argument de la novel·la perquè ja me l’havia llegit en la meva infantesa i adolescència i la història la recordava molt bé. Així i tot, ho he fet com si fos la primera vegada, i sí, absolutament d’acord amb vosaltres que és una novel·la molt bona.

També estic d’acord amb vosaltres que el personatge de Long John Silver és el més treballat psicològicament. He de dir, però, que jo recordava més Billy Bones, suposo que senzillament perquè feia molta por. En canvi, en Jim Hawkins se m’ha fet pedant, no m’agrada com és aquest home.

Tal com us vaig dir, un cop vist el context en què es va escriure, l’època, etc., penso que en aquell moment devia complir amb escreix la finalitat amb què l’autor el va concebre, que era entretenir un jove, si no recordo malament. Ara potser hi trobem a faltar “emoció”, però hem de pensar que els temps d’ara no tenen res a veure amb els anys que es va escriure.

Ja em perdonareu, però abans, quan ho fèiem des de la biblioteca, el primer que feia era explicar una mica la biografia de l’autor; ho faig ara, d’acord?.

L’illa del tresor (títol original en anglès: Treasure Island) és una novel·la d’aventures escrita per Robert Louis Stevenson. Narra les aventures de Jim en la seva expedició a la recerca d’un tresor en un vaixell, la Hispaniola, governat per pirates, entre els quals destaca John Silver. Es va publicar com

a llibre l’any 1883, (va ser publicada per entregues en la revista infantil Young Folks entre 1881-82 amb el títol The Sea Cook, o Treasure Island).

Un punt molt important que vau dir és que us va sorprendre que la novel·la remarqui molt en bastants moments valors com dir la veritat, i mantenir la paraula. Fet que m’ha recordat una mica als llibres de cavalleries. I com us comentava, avui dia un conte de pirates com aquest no seria innovador, però aleshores sí que ho era, i em sembla que és un detall important.

En resum, una molt bona experiència això de retrobar-se amb les novel·les clàssiques, però el millor va ser que després de molt temps retrobant-nos tots.

Per això, com comentava, seria interessant repetir-ho amb algun altre, no cal que sigui de pirates. Tal com vau dir, una de molt bona és Moby Dick, encara que, tal com va dir l’Ana Pérez, Cavall de ferro és també boníssima i no l’hem llegit mai.

No trobeu que, llegim el que llegim, sempre és una bona excusa per estar junts una altra vegada? Que la pròxima podria ser a partir de setembre.

Molt agraït pel fet que, gràcies a tots vosaltres, per fi ens hàgim trobat tots, encara que sigui a través d’una pantalla, però també ha estat força bé.

Us desitjo un bon estiu!

Una abraçada per a tothom!



Resum


 

Portada d’una edició il·lustrada de L’ illa del tresor de Robert Louis Stevenson .© Photos.com/Thinkstock RESUM El personatge principal, el jove Jim Hawkins, ajuda els seus pares a dirigir l’Almirall Benbow, una fonda prop de Bristol, Anglaterra. Un dia apareix un rufià d’aspecte desesperat, Billy Bones (“el capità”) i pren una habitació. Després de ser visitat per un antic company anomenat Black Dog, Billy pateix un ictus. Més tard, mentre beu rom, li diu a Jim que és un pirata i que té un mapa del tresor. No obstant això, Billy tem que un altre pirata el pugui marcar amb una taca negra (una convocatòria o una amenaça). Poc després, el pare malalt de Jim, de qui el doctor Livesey té cura, mor. Un captaire cec, més tard revelat com el pirata Pew, arriba posteriorment i posa alguna cosa a la mà de Bones. Després que Pew marxi, Billy té un ictus mortal.


Illa del tresor Una edició de luxe de l’ illa del tresor de Robert Louis Stevenson de 1886 incloïa un mapa del tresor.© Photos.com/Thinkstock

******

Jim i la seva mare obren el cofre marí de Billy, agafant els diners que els devian i un paquet, abans de fugir. Un grup de pirates dirigits per Pew baixa a la fonda, però aviat els espanta el so dels cavalls que s’acosten; Pew és trepitjat fins a la mort. Creient que els pirates buscaven el paquet, Jim busca el doctor Livesey, que es troba amb Squire Trelawny. Es revela que el paquet conté un mapa del tresor i els tres decideixen muntar una expedició a l’illa Skeleton per trobar les riqueses amagades. No obstant això, són enganyats contractant alguns dels antics companys de vaixell de Billy, inclòs el líder dels pirates, John Silver el Llarg.

Durant el viatge, Jim escolta Silver i els seus homes que planegen robar el tresor i, un cop trobat, matar tots els no pirates. El que segueix és una història de motins, traïcions, lluites d’espases i assassinats, ja que Jim, el doctor Livesey i l’escuder es veuen obligats a viure amb intel·ligència per sobreviure contra enemics despietats. Els ajuden el capità Smollet i Ben Gunn, un pirata abandonat a l’illa Skeleton. Jim i els altres finalment s’imposen sobre els pirates i tornen a casa amb el tresor.

Robert Louis Stevenson
Robert Louis Stevenson .

Vist a: https://delphipages.live/ca/divers/treasure-island

Aquesta és una divulgació amb finalitats únicament educatives,  i dedicades a les persones amb discapacitat intel·lectual  http://www.ampans.cat/. Sempre procuro donar la referència editorial, i espero que s’entendrà que ho faig des de l’admiració i amb l’ànim de recomanar-vos -no amb cap ànim de lucre, òbviament, ni amb intenció de perjudicar els drets de ningú, tot el contrari-. Si en algun cas es detecta en aquest post conflicte de copyright o de qualsevol altre tipus, agrairé que m’ho facin saber i el suprimiria immediatament.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Haikús. Poemes i Cançons.

1a Trobada de Clubs de Lectura Fàcil del Bages

EL Vampir