El sorteig
Hola, a tothom!
Aquesta vegada la trobada del Club de Lectura l'hem fet diferent d'altres vegades, ni ens hem trobat a la nostra Biblioteca ni l'hem fet per videoconferència com ja era habitual. Ens hem trobat en un magnífic lloc que mai hi havíem estat, que per cert vam coincidir totes i tots que ens havia agradat molt. Vam ser molt ben rebuts i vam gaudir d'una estupenda explicació divulgativa sobre el cicle de la vinya, el procés d’elaboració del vi, i les varietats i característiques dels vins d’aquesta terra.
Aquell espai és el Centre Enoturístic del Pla de Bages. És el punt de benvinguda de la DO Pla de Bages; un lloc on descobrir que el Pla de Bages és un territori vitivinícola singular i amb una personalitat única.
Aquesta vegada el llibre que vam llegir, va ser «El sorteig» de Pilar de los Hielos (Saragossa, 1961), «El sorteig» és una novel·la d’humor, que va guanyar el premi de novel·la curta Celler de lletres, un certamen que té, com a característica, que les obres presentades tractin d’algun aspecte al voltant de la temàtica vitivinícola.
En la qüestió de l’humor, la narració s’inicia més amb un punt d’intriga que no pas de comicitat.
Aquesta història, cronològicament, s’inicia amb l’arribada de la fil·loxera a França. En un petit poble del Llenguadoc-Rosselló que, com tota la vinya propera, queda arruïnat per aquesta plaga. Els viticultors francesos no van tindre més remei que importar vins d’Itàlia i d’Espanya, els països més propers. I, dintre d’Espanya, Catalunya era la zona més pròxima i més accessible. Aquest fet històric és el que dona peu a la ficció que protagonitza en Pierre quan arriba al Penedès a la recerca del seu millor vi. Com que ja haurem conegut al Pierre i les seves argúcies, ja sabrem que pensava emportar-se el preuat líquid sense pagar ni cinc.
Però la qüestió és que quan Pierre arriba a Redoltes tot es complicarà, i serà ell, sense pretendre-ho, l’iniciador de l’elaboració del millor vi que mai no s’ha obtingut en aquesta població. Una producció de remarcable qualitat que tindrà una base molt poc ètica, però el poble sencer estarà d’acord a tirar-ho endavant i, per aquest motiu, cada any es farà un sorteig ben particular.
«El sorteig» serà la millor solució que en trobaran per sortir d’aquesta rocambolesca situació.
Crec que avui no ens cal preguntar massa coses com hem fet i farem en altres novel·les, però podem fer-ho si en teniu alguna.
Per això si us sembla bé podem comentar una mica per sobre el tema del vi.
Segons ens va explicar un noi molt entès amb l'elaboració del vi, de Sant Iscle, ens deia que en l'elaboració del vi hi posen o posaven pernils. No lladregots com la novel·la, clar!
Gràcies a l'Ana que ella em va donar moltes pistes per saber més coses sobre això, que jo ni sabia per on començar.
No ens espantem, però per aclarir-nos, dir que es poden utilitzar ingredients com la gelatina porcina comestible (se sol fabricar de cartílags d'animals), l'albúmina d'ou o col·lagen de peix, entre d'altres. També la caseïna (és una proteïna de la llet), que s'usen en l'elaboració del vi blanc i fins i tot la sang de vedells o xais, usada en l'elaboració del vi negre. Això també ho fan per a aclarir, purificar i fer menys tèrbol el producte final.
En el procés de clarificació dels vins vegans es fan servir ingredients com els pèsols, la patata o el blat.
Desitgem que us hagi agradat tant com a nosaltres, que encara que sigui d’un terror molt divertit, els personatges són antològics i es fan estimar: un lladregot francès, un usurer, un seductor a preu fet, una vídua avariciosa i malgirbada, un bon jan, un capellà bocamoll… Tot plegat, al servei d’una narració que no oblidarem.
I per acabar tenim unes preguntes:
☑️ Qui són les forces vives del poble?
☑️De quin lloc arriba a Catalunya un jove ben plantat, i ben vestit a la moda francesa?
☑️ Noms de tres personatges.
Solucions:
☑Les forces vives del poble són: l’alcalde, el mestre, el metge i el mossèn.
☑D'un petit poble del Llenguadoc-Rosselló
☑Dionís Vinyals (Dionís, el déu grec del vi, i propietari del celler i de moltes vinyes); en Roc Guardiola, amb un cor dur com una pedra i el més acabalat del poble; en Joan Casanova, no cal dir gaire més de les virtuts d’aquest personatge…
Moltes gràcies!!
Molts petons!!
Us estimem!!
--------------------------------------------------------------------------------------
La novel·la següent
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada