Viatge al centre de la Terra (guió)

 

   Viatge al centre de la Terra, de Jules Verne. [Primera edició popular de Scribner Armstrong]


VIATGE AL CENTRE DE LA TERRA

Juntament amb Ana hem preparat el guió (que té cadascú) per la pròxima trobada, que serà el dia 21/3/2023, d'11:00 a 12:00. Pensem que l'última vegada va sortir molt bé, de manera que és important que tot segueixi un ordre i puguem comentar, preguntar i respondre sense perdre el fil de la novel·la. Només demanaria si us plau que tinguéssim un temps per a cada un de nosaltres, a fi que tots i totes poguéssim donar la nostra opinió de la novel·la.

El guió és aquest:

GUIÓ DE LA SESSIÓ – DIMARTS 21 DE MARÇ DE 2023

Lectura: VIATGE AL CENTRE DE LA TERRA de Jules Verne. L'Adaptació de l’obra de Jules Verne, està escrita per l'escriptora Núria Martí Constans, la qual alguns de vosaltres ja la coneixeu personalment perquè un dia va ser invitada per la Biblioteca arran d'haver llegit una novel·la d'ella.

1. Presentació del llibre: — L’autor és l’escriptor Jules Verne; Nantes, 1828 - Amiens, 1905. Escriptor francès considerat el fundador de la moderna literatura de ciència-ficció. Va preveure amb gran precisió en els seus relats fantàstics l'aparició d'alguns invents generats pels avenços tecnològics del segle XX, com la televisió, els helicòpters, els submarins o les naus especials.

2. Context històric:

La vida de Jules Verne és aparentment una successió de decisions assenyades: va estudiar dret seguint la tradició familiar, va contreure matrimoni amb una vídua rica, va aconseguir una posició acomodada i només quan el seu irresistible èxit li ho va permetre es va dedicar en exclusiva a la literatura.

3. Temàtica:

No sé si és veritat o no, però es diu que les seves idees de crear aventures les duia al cap des dels onze anys, que enamorat d'una cosina seva, es va embarcar en un vaixell que partia a les Índies amb la idea romàntica de portar-li un collaret de corall. L'aventura va ser avortada a l'últim segon pel seu pare, que li va clavar una pallissa. Però el que li fa més mal és la promesa que es va veure obligat a pronunciar: "Mai no pretendré viatjar més que amb la imaginació". Això i el posterior desdeny de la cosina va alimentar pel que sembla la idea desbordada de les aventures fantàstiques que escrivia en la seva literatura.

El 1852, va decidir consagrar-se a les lletres, rebutjant la successió al bufet (el despatx) del seu pare. Va ser nomenat secretari del Teatre Líric. A partir de llavors escriu moltes obres que van ser moltes i molt bones.

Aquest llibre explica la història d’un professor de ciències que per casualitat es troba un pergamí en el qual hi ha un missatge ocult, però, després d'haver-hi donat moltes voltes el cap descobreix el missatge, allà i diu que pot arribar al centre de la Terra entrant per un volcà d’Islàndia, això ho ha escrit qui abans ja havia fet aquella ruta, Arne Saknussemm. El professor de ciències decideix fer un viatge rumb al volcà, acompanyat pel seu nebot Axel i un guia anomenat Hans.

Us deixo els noms dels principals personatges:

Personatges

Axel: És el nebot del professor Lidenbrock, nuvi de Graüben i el narrador d'aquest llibre.

Otto Lidenbrock: El professor de mineralogia, oncle d’Axel, padrí de Graüben i el que va organitzar el viatge al centre de la Terra.

Hans: Abans era caçador d’unes aus islandeses que es deien eíderes i després guia islandès que contracta Lidenbrock per al viatge al centre de la Terra.

Graüben: promesa i posterior esposa d'Axel.

Verònica: Guia irlandesa

4. Curiositats: Com a detall a part de l'obra us diré que en un altre estudi actual ha permès determinar quina és la temperatura al centre de la Terra. Es tracta d'un experiment d'investigadors francesos que s'ha dut a terme al sincrotró de Grenoble. La temperatura és de 6.000 graus centígrads, un miler més del que fins ara es pensava. Al mantell hi podria haver uns 1.500 graus menys. El nucli terrestre està format per dues parts. Al nucli extern hi ha altes pressions, 1,3 milions d'atmosferes, i està format majoritàriament per ferro en un estat tan líquid com l'aigua. Al nucli intern, encara més calent i amb més pressions, el ferro adquireix un estat sòlid.

És un llibre d'aventures escrit per un home visionari, el profeta de la ciència i de la tècnica i fundador de la literatura de ciència-ficció.

5. Valoració (Josep Estruel): M'ha agradat molt. Et fa volar la imaginació i també et sents a la pell dels protagonistes. Ja sabeu que la lectura pot ser, per ella mateixa, un viatge, entès com a procés lector que comença abans de la lectura pròpiament dita. Vull dir que abans de començar ja sabeu que esteu a punt d'entrar en una aventura inoblidable, amb un autor molt conegut, i la successió de fets protagonitzats pels personatges en joc. Estic segur que us agradarà fins a la conclusió. És una d'aquelles novel·les que ja agraden abans, durant i quan ja és acabada.

5. Preguntes per comentar durant la tertúlia:

a) Trobes just que a vegades s'aprofiten del professor per cobrar-li de més, però a ell no l'importa perquè només pensa en allò que vol.

b) Penseu que Graüben els hauria d'haver acompanyat? Una noia hauria pogut fer aquest viatge en aquell segle?

c) Si parlem de l'Àxel i el professor creus que és important l’amistat?, que pot durar tota la vida?

d) A la vida, creus que per aconseguir triomfar com el professor Lidenbrock, s'ha de ser perseverant i insistiren allò que vols?

e) Àxel estima Graüben, però marxa de viatge molt lluny. Tu també ho hauries fet? Creus que no ens hem de separar mai de la persona estimada?

Que tingueu una bona lectura, companyes i companys



El pròxim llibre que està previst llegir i comentar és «La llegenda del rei Artús, o Artur
»

 Una altra grandiosa novel·la, entre la història i l'aventura!!


 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Haikús. Poemes i Cançons.

1a Trobada de Clubs de Lectura Fàcil del Bages

EL Vampir